Over

Culture Matters geeft vanuit cultuurhistorie nieuwe betekenis aan gebouwen en gebieden en betrekt en verbindt daarbij lokale initiatieven en gemeenschappen om zo bij te dragen aan sociale cohesie, maatschappelijke opgaven en omgevingskwaliteit. Dat doet Culture Matters door te adviseren over het (her)gebruik van gebouwen en gebieden en ook zelf initiatief te nemen voor nieuwe invullingen of programmering van gebouwen en plekken. Culture Matters verbindt cultuur, omgevingskwaliteit, en maatschappelijke opgaven. 

Culture Matters is in 2020 opgericht door architectuurhistoricus Marlies Buurman. Zij heeft ruime ervaring als organisator en samensteller van diverse publieksevenementen in de culturele en ruimtelijke sector en als manager van verschillende culturele podia. Ze realiseerde talrijke culturele programma’s op het snijvlak van kunst, architectuur en stedenbouw, onder meer bij Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) en bij WOW Amsterdam waar ze als artistiek leider verantwoordelijk was voor de programmering en de selectie en begeleiding van 50 jonge, artistieke talenten. Ook werkte ze als directeur bij VondelCS, het publiekshuis van de AVROTROS, en als directeur a.i. van het Van Eesteren Museum in Amsterdam (van januari tot juli 2022) waar ze werkte aan de overbrugging naar een nieuwe fase voor het museum. 

Sinds 2020 runt ze Culture Matters en geeft ze vanuit cultuurhistorie nieuwe betekenis aan gebouwen en gebieden en betrekt en verbindt daarbij lokale initiatieven en gemeenschappen om zo bij te dragen aan sociale cohesie, bewustwording en omgevingskwaliteit. Op dit moment werkt Marlies aan de herbestemming van gebouwen en aan de programmering van verschillende plekken, waaronder het nieuw te bouwen Circular City House op de Kop van de Weespertrekvaart/De Omval in Amsterdam-Oost, ontworpen door Space&Matter. Met MOOI Noord-Holland werkte Marlies ruim twee jaar intensief samen aan het project ONGEZOUTEN; een rondreizend activiteitenprogramma waarmee aandacht werd gevraagd voor omgevingskwaliteit in het IJsselmeergebied. Vanaf september 2023 werkt ze in vaste dienst bij MOOI Noord-Holland aan projecten op het snijvlak van erfgoed, cultuurhistorie en participatie.
Daarnaast is ze initiatiefnemer van het project DIJK waarmee ze middels de herbestemming van watererfgoed aandacht vraagt voor de wateropgaven in Nederland. 

Culture Matters werkt in al haar projecten het liefst samen met een diversiteit aan (gebieds)partners en in haar culturele programmering op projectbasis met freelancers op het gebied van erfgoed en cultuurparticipatie.

Jetske van Veen behaalde in 2022 haar Bachelor Liberal Arts & Sciences, in de disciplines Oudheid, Kunstgeschiedenis & Taalkunde. Haar interesse ligt daarnaast ook bij educatie en hoe onderwerpen zoals archeologie en cultureel erfgoed hierin tot zijn recht kunnen komen. 
Voor haar BA thesis onderzocht ze hoe archeologielessen in primair onderwijs tot stand kunnen komen en wat voor potentiële vaardigheden de leerlingen hiervan kunnen leren. Ze volgt momenteel de Master Heritage & Memory Studies aan de Universiteit van Amsterdam, waarin haar focus ligt op herbestemming en ontwikkeling van erfgoedlocaties en de overdracht van de verhalen die erfgoed kunnen vertellen. 

In 2023 werkte Jetske als stagiaire bij Culture Matters en deed ze voor het project DIJK (de transformatie van drie oude dijkmagazijnen) onderzoek in de Wieringermeerpolder. Hiervoor dook ze de archieven in en verzamelde ze verhalen van de mensen in het gebied, van bewoners, agrariërs en vogelaars tot erfgoed-enthousiastelingen. We maakten een audio-installatie en de 10-delige podcast-serie DIJK en een podwalk ‘Het Huis van Niets’ op de Wieringermeerdijk. De podcast vertelt het verhaal van het dijkmagazijn door in te zoomen op de relatie tussen land, mens, en water, zowel in het verleden als in de toekomst. Zie dijk.nl

Stichting Culture Matters

De Stichting heeft ten doel vanuit cultuurhistorie en bestaande culturele structuren, identiteiten en netwerken, met behulp van culturele projecten en culturele programmering (nieuwe) betekenis te geven aan gebouwen en gebieden, om zodoende bij te dragen aan maatschappelijke thema’s waaronder omgevingskwaliteit, leefbaarheid, gemeenschapszin en behoud van cultuurhistorische waarden en al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.