Programmering

Op dit moment werkt Culture Matters aan meerdere, langer lopende projecten waaronder ‘De Omval Vertelt’, een participatief onderzoeksprogramma in Amsterdam-Oost in diverse buurten rondom het voormalige café De Omval, en aan het project DIJK waarbij vanuit de dijkmagazijnen cultureel progamma wordt ontwikkeld. Ook ONGEZOUTEN was een meerjarig activiteitenprogramma (afgerond in september 2023) waarin participatie een grote rol speelde.

De Omval Vertelt

Culture Matters werkte in 2020-2021 mee in het visievormingstraject van een door de gemeente uitgeschreven ontwikkelcompetitie voor een nieuwbouw op de locatie Omval/Weespertrekvaart, op de locatie waar het oude café De Omval staat. Het plan Circular City House kwam in 2021 als winnaar uit de competitie. De coalitie hiervan bestond uit architectenbureau Space&Matter, CrowdBuilding, Boom Builds en Culture Matters. Zie: projectpagina.

Op dit moment werkt Culture Matters samen met Society Fresh aan een meerjarig onderzoekstraject in de omliggende buurten van het oude café. Dit project ‘De Omval Vertelt’ bestaat uit behalve onderzoek, uit een activiteitenprogramma waarmee we verhalen uit de buurten ophalen en samen met bewoners op zoek gaan naar de indentiteit van de omringende buurten en in een participatief social design traject met elkaar op zoek gaan programmaonderdelen die mogelijk kunnen landen in de toekomstige buurtfunctie van de nieuwbouw op de locatie Omval/Weespertrekvaart.

Zie: De Omval Vertelt.
Op de hoogte blijven kan door een mailtje te sturen naar info@deomvalvertelt.nl

ONGEZOUTEN

Culture Matters voert de zakelijke leiding over de campagne ONGEZOUTEN, die van 2022-2023 langs de kusten van het IJsselmeer trekt en aandacht vraagt voor de kwaliteit van het gebied als geheel.
De coördinatie en uitvoering van het project is in handen van een samengesteld team van de organisaties MOOI Noord-Holland en Het Oversticht, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland, Provincie Noord-Holland, Provincie Overijssel en Provincie Friesland en de Erfgoed Deal.

ONGEZOUTEN bouwt voort op de in 2018 vastgestelde Agenda IJsselmeergebied 2050 en brengt bewoners, bestuurders, ambtenaren en specialisten de komende 1,5 jaar op een inspirerende en originele manier bij elkaar om samen het gesprek aan te gaan over de kwaliteit van de omgeving rondom het IJsselmeer. Onze activiteiten bestaan onder andere uit expedities, lezingen, een serie locatie specifieke landarts die onder begeleiding van Elmo Vermijs gebouwd worden, en de podcast-serie 'ONGEZOUTEN' met Harm Edens en side-kick Lars Boon van het Kaapvaardersverbond.

Vanaf het voorjaar van 2022 trekken we langs locaties waar (bouw)plannen echt aan de orde zijn en vragen we aandacht voor de samenhang in het IJsselmeergebied als geheel, en gaan we op zoek naar manieren waarop de transitie-opgaven in het gebied door erfgoed en cultuurhistorie kunnen worden verrijkt. We organiseerden onze ‘landingn’ in onder anderen Hindeloopen, Almere, gemeente Waterland, Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel, Wieringerwerf en Scharwoude, en pakken binnenkort groot uit met een omvangrijk dagprogramma in Uitdam (28 juni). Daarna volgen er nog twee landingen: in Hoorn (14 juli ‘23) en sloten we af op de Afsluitdijk (22 sept. ‘23).
Lees meer op: ONGEZOUTEN.

DIJK programmering

Met stichting Culture Matters werken we aan culturele activiteiten die langs de dijk van Noord-Holland georganiseerd worden, met een grote focus op de omgeving van de dijkmagazijnen die we aan het verbouwen zijn. Met dit programma vragen we aandacht voor de wateropgave en voor de relatie tussen het water en het landschap en de toekomst ervan.

Op 9 september 2023 lanceerden we het project ‘Het Pratende Huis’ bij het dijkmagazijn in Wieringerwerf. Met dit project laten we het watererfgoed weer spreken. Het dijkmagazijn heeft met een informatiepaneel met koptelefoons een stem gekregen en vertelt wat het afgelopen eeuw heeft meegemaakt, wat het heeft gezien en gehoord. vanf het dijkmagazijn vertrekt een luisterwandeling met QR-codes die onderweg gescand kunnen worden.

Ook lanceerden we de podcastserie DIJK met verdiepende interviews, met onder andere voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade en Lukas Meursing (programmamanager Deltaprogramma en IJsselmeergebied.

Zie de agenda op dijk.nl en voor de podcastserie: Podcast DIJK.

WOW Amsterdam

In 2013 werd een voormalige HTS van 9.000 m2 in Amsterdam-West getransformeerd tot het project WOW Amsterdam waarin een een hostel met 342 bedden werd gecombineerd met een tijdelijke huisvesting voor afgestudeerd kunstenaarstalent (50 studio’s) en een cultureel programma voor de stad en de directe omgeving. Als hoofd van de culturele afdeling en de Artist in Residency was Marlies vanaf de start tot en met 2018 betrokken en zette ze de koers uit voor het jaarlijkse artistieke programma en de selectie van 50 artists in residence.

WOW groeide uit tot een platform voor jonge, opkomende kunstenaars dat afgestudeerden van de Amsterdamse kunstinstellingen (zoals Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Instituut, AMFI, en het Conservatorium van Amsterdam) verbindt met de kunstwereld. WOW ontwikkelde een dynamische culturele programmering met tentoonstellingen, modeshows, muziek en film en ondersteunde jonge talenten bij hun professionele ontwikkeling. Er werd een veelzijdige programmering gerealiseerd die werd gekenmerkt door cross-overs tussen jong en gevestigd talent. Hoogtepunten waren de design-expositie ‘SLOW TECH. Curated by Jeroen Junte’, mode- expositie ‘REFLECT’ met modeontwerper Aziz Bekkaoui, en ‘ONZIJN’, met Jurgen Bey als curator. Met dergelijke programmaonderdelen werd al snel een breed publiek getrokken en werd WOW op de kaart gezet als spannende nieuwe plek, waar vernieuwende presentaties te zien waren en waar jong talent gespot kon worden.

VondelCS

VondelCS was het Media & Cultuur LAB van de AVROTROS, een publiekshuis dat in 2014 werd geopend om de omroep op nieuwe manieren te verbinden met nieuwe doelgroepen en een ontmoetingsplek te vormen voor media-, cultuur- en opiniemakers met innovatieve ideeën.

Naast het vervullen van de hoofdtaak van de omroep op deze locatie in het Vondelpark, namelijk het bieden van studioruimte aan (live) TV en Radio-uitzendingen, werd onder directie van Marlies Buurman vanaf 2018-2020 gefocust op het vormen van een dynamisch cultuurpodium voor jonge media- en cultuurmakers. Met talloze partijen werden verbindingen gemaakt en samenwerkingen gestart. Voorbeelden van evenementen: Film in het Park, #WOO, ART FWRD, de serie Vondel Colleges, de Museumn8 en presentaties van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (3Package Deal).